25 Ocak 2012 Çarşamba

Huntington Hastalığı

Huntington Hastalığı
    Otozomal dominant geçişli kalıtsal bir hastalıktır. Orta yaşlarda, kaudat ve putamen harabiyeti ile başlar,  progressif ve fataldir. Hatalı gen 4. kromozomun kısa kolunda ortaya çıkar.  Glutamine kodlayan cytosine-adenin-guanine (CAG) nükleotidlerinin çok sayıda  tekrarı ile (trinucleotid repeat) çok miktarda glutamine sentezlenir, bu da anormal ‘huntingtin’ proteininin sentezlenmesine, hücre nükleusunda aggregasyonlara ve toksisiteye yol açar. İlk belirtiler, ellerde bir hedefe uzanırken görülen, anormal hareket paternleridir. Daha sonra ortaya çıkan hiperkinetik, koreiform ve atetoik hareketler durmaksızın, hastayı tüketene kadar artarak devam eder.      
                                                                                         
Konuşma geveleme tarzında ve anlaşılmaz bir şekle döner. Tabloya genellikle depresyon da eklenir. Hasta 10-15 yılda  kaybedilir.
Bazal ganglionların normal fonksiyonu için 3 biyokimyasal sistem  denge halinde çalışmalıdır. Bunlar: 1- Nigrostriatal dopaminerjik sistem 2- Intrastriatal kolinerjik sistem 3- Striatumdan, globus pallidus ve substantia nigraya giden GABA erjik sistemdir.  Huntington hastalığında,  GABA erjik ve kolinerjik nöronlarda harabiyet meydana gelir. GABA erjik yolun kaybı, sistem üzerindeki inhibisyonları azaltarak; hiperkinetik hareketlerin açığa çıkmasına yol açar. Kolinerjik lif kaybı ise, tabloya kognitif bozukluklar ekler.
Bu hastalığın tedavisi yoktur. Ancak hayvan modellerinde, fetal striatal hücrelerin striatuma nakli ile (kök hücre nakli) kognitif performansda artış olduğu saptanmıştır. Yine hayvan çalışmalarında apoptozisi (nöronal ölüm) regüle eden enzimlerden biri olan ‘caspase-1’ enzim geninin çıkarılması halinde bu hastalığın prognozunun yavaşladığı gözlenmiştir.
Son yıllarda Huntington Hastalığı gibi, Friedreich ataxia’ ve bazı epilepsi türlerinde de, sinir sistemine ait genetik hastalıklarda karşımıza çıkan ‘trinükleotid tekrarlarının’ bozuk protein sentezlerine yol açtığını gösteren çalışmalar vardır.                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ebates Coupons and Cash Back